Het geurprofiel van chocola verklapt het soort en de herkomst van de in een reep gebruikte bonen. Dat ontdekte promovenda Valentina Acierno van het Rikilt, meldt Resource.

Acierno onderzocht 90 verschillende soorten pure chocolade van acht verschillende chocolademerken die in Nederlandse winkels verkrijgbaar zijn. Ze haalde geurmonsters door de massaspectrometer en slaagde erin via statistische analyses de geurpatronen te herleiden tot de verschillende boonsoorten – criollo, forastero of trinitario – en de geografische herkomst van die bonen.

Deze zogenoemde analytische vingerafdruk van chocola is volgens hoogleraar Voedselauthenticiteit Saskia van Ruth, een van de coauteurs van de publicatie, veelbelovend voor toekomstig authenticiteitsonderzoek. "De criollo is de koning onder de cacaobonen, die heeft een hogere prijs. En de geografische herkomst wordt gezien als een toegevoegde waarde. Dan moet die herkomst natuurlijk wel kloppen met de inhoud", zegt Van Ruth. Prijsverschillen op basis van boonsoort of herkomst kunnen namelijk fraude met chocolade aantrekkelijk maken.
WUR - Geurprofiel chocola verklapt herkomst
Reageer
  • Deel
Druk af