Dat constateert de Duitse tak van voedselwaakhond foodwatch voor 8 van de 20 onderzochte chocolade paashazen. De paashazen zijn vervuild met aromatische koolwaterstoffen uit minerale oliën (MOAH).

Volgens foodwatch Nederland zijn twee van deze chocoladepaashazen ook te koop in ons land. Dat zijn de Riegelein Confiserie-goudhaas (60 gram) bij Sligro en de Lindt-goudhaas (100 gram) die onder meer te vinden is bij Albert Heijn. "In Nederland zijn ze niet getest, maar ze zien er met dezelfde verpakking precies hetzelfde uit", meldt foodwatch.

Volgens de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) zijn deze minerale oliën mogelijk kankerverwekkend. Foodwatch toonde eerder aan dat onder meer rijst, cornflakes, pasta en chocoladehagelslag met MOAH's vervuild zijn. De stoffen kunnen op verschillende manieren in de chocolade terecht zijn gekomen: via de jutezakken waarin de cacaobonen zaten, tijdens het transport of de verwerking van de producten of grondstoffen, of via de verpakkingen waarin deze bewaard zijn.

In Duitsland werd bij 15 van de 20 paashazen ook meer dan 2 milligram per kilo verzadigde koolwaterstoffen (MOSH) aangetroffen. Volgens de voedselwaakhond kan zich dit ophopen in organen en daar schade veroorzaken. Foodwatch vindt dat de overheid strikte regels moet opstellen, om zo bedrijven te dwingen maatregelen te nemen.
Foodwatch - Chocolade paashazen besmet - foodwatch
Reageer
  • Deel
Druk af