Dat constateert de Duitse tak van voedselwaakhond foodwatch voor 8 van de 20 onderzochte chocolade paashazen. De paashazen zijn vervuild met aromatische koolwaterstoffen uit minerale oliën (MOAH).
Volgens foodwatch Nederland zijn twee van deze chocoladepaashazen ook te koop in ons land. Dat zijn de Riegelein Confiserie-goudhaas (60 gram) bij Sligro en de Lindt-goudhaas (100 gram) die onder meer te vinden is bij Albert Heijn. "In Nederland zijn ze niet getest, maar ze zien er met dezelfde verpakking precies hetzelfde uit", meldt foodwatch.
Volgens de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) zijn deze minerale oliën mogelijk kankerverwekkend. Foodwatch toonde eerder aan dat onder meer rijst, cornflakes, pasta en chocoladehagelslag met MOAH's vervuild zijn. De stoffen kunnen op verschillende manieren in de chocolade terecht zijn gekomen: via de jutezakken waarin de cacaobonen zaten, tijdens het transport of de verwerking van de producten of grondstoffen, of via de verpakkingen waarin deze bewaard zijn.
In Duitsland werd bij 15 van de 20 paashazen ook meer dan 2 milligram per kilo verzadigde koolwaterstoffen (MOSH) aangetroffen. Volgens de voedselwaakhond kan zich dit ophopen in organen en daar schade veroorzaken. Foodwatch vindt dat de overheid strikte regels moet opstellen, om zo bedrijven te dwingen maatregelen te nemen.
Foodwatch - Chocolade paashazen besmet - foodwatch
Volgens foodwatch Nederland zijn twee van deze chocoladepaashazen ook te koop in ons land. Dat zijn de Riegelein Confiserie-goudhaas (60 gram) bij Sligro en de Lindt-goudhaas (100 gram) die onder meer te vinden is bij Albert Heijn. "In Nederland zijn ze niet getest, maar ze zien er met dezelfde verpakking precies hetzelfde uit", meldt foodwatch.
Volgens de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) zijn deze minerale oliën mogelijk kankerverwekkend. Foodwatch toonde eerder aan dat onder meer rijst, cornflakes, pasta en chocoladehagelslag met MOAH's vervuild zijn. De stoffen kunnen op verschillende manieren in de chocolade terecht zijn gekomen: via de jutezakken waarin de cacaobonen zaten, tijdens het transport of de verwerking van de producten of grondstoffen, of via de verpakkingen waarin deze bewaard zijn.
In Duitsland werd bij 15 van de 20 paashazen ook meer dan 2 milligram per kilo verzadigde koolwaterstoffen (MOSH) aangetroffen. Volgens de voedselwaakhond kan zich dit ophopen in organen en daar schade veroorzaken. Foodwatch vindt dat de overheid strikte regels moet opstellen, om zo bedrijven te dwingen maatregelen te nemen.
Ilse Griek, zou je willen antwoorden op de vragen van Marc Jansen in deze reactie?
Hij wil graag onderbouwing voor jullie "kruisiging van de Chocoladepaashaas" door middel van "meetresultaten, meet- en analysemethode, voedselveiligheidsreferentiewaarden en datum waarop de NVWA is geïnformeerd over deze zaak."
Marc Jansen Foodwatch communiceert zo vaak onzin dat ik me afvraag of ze dat alleen bewust doen of dat ze veel te weinig kennis hebben over voeding. Vandaag stuurde ze een tweet 'Voedingsrichtlijnen negatiever over suiker. Maar wordt advies vaag gehouden om industriebelang niet te schaden? http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2506644' Ik vroeg ze waarom ze deze tweet stuurde, aangezien de nieuwe richtlijnen over suiker in Nederland helemaal niet vaag zijn.' Stephan Peters adviseerde daarna per tweet aan Foodwatch 'Het zou goed zijn voor @foodwatch_nl eens wat kennis over voeding in huis te halen. Is investering waard.'
Dit bericht kwalificeert zich voor de recent opgezette Foodlogserie Is dit OK?. Wat Foodwatch hier doet is zwaar niet OK. Waarom besodemietert Foodwatch de consument met dit soort berichten? Pure onverantwoorde stemmingmakerij. Wat mij betreft ernstiger beschadiging voor het voedselvertrouwen dan het aantal uren dat koeien in de wei lopen of hoeveel BLK-eigeelpoeder in een salade zit, om maar te verwijzen naar andere items in de serie Is dit OK?
Mag ik Ilse Griek dringend vragen met bewijzen te komen voor het door Foodwatch aan het kruis nagelen van de Chocoladepaashaas. Meetresultaten, meet- en analysemethode, voedselveiligheidsreferentiewaarden en datum waarop de NVWA is geïnformeerd over deze zaak. En kom svp niet aan met 'asbest-redeneringen'.