Amerikaanse voedselbanken richten zich steeds meer op ‘voeding als medicijn’ en streven er naar meer groente en fruit in hun aanbod op te nemen. Volgens Feeding America, een nationaal netwerk van 200 voedselbanken, spelen bij veel arme gezinnen chronische gezondheidsproblemen zoals diabetes en hoge bloeddruk. Om daar iets aan te doen, werken voedselbanken steeds meer samen met gezondheidscentra. Artsen beoordelen voor welke mensen het noodzakelijk is - financieel en qua gezondheid - om extra groente en fruit 'voorgeschreven te krijgen'. Het afgelopen jaar hebben bijvoorbeeld in Chicago 6 gezondheidscentra 3.200 gezinnen voorzien van 45.000 kilo groente en fruit 'op doktersvoorschrift'.
Lees ook
- 0 ‘Leefstijldokter zal diëtist niet vervangen’ 5 dec 2016
- 0 Inmiddels 1.600 gespecialiseerde obesitas-artsen in VS 7 mrt 2016
- 2 The Greenery begrijpt scepsis bij nieuwe strategie 5 mei 2015
- 1 Tuinder boos op supers en Voedselbanken Nederland 29 sep 2014
- 0 Appel blijft meest vervuilde fruitsoort 4 mei 2014
Prima initiatief. Moeten ze ook in Nederland doen. Kunnen de ziektekostenpremies omlaag ipv omhoog. Want deze week stond politiek Den Haag weer op de achterste poten over deze verhoging. Het is weer verkiezingstijd. Woedend waren ze, de heren en dames beroepspolitici. Dit terwijl ze alle tools in eigen handen hebben om te trachten Nederlanders gezonder te laten eten. Waarom woede over een premieverhoging. Wordt het niet tijd dat ze zich woedend maken over waarmee de voedingsindustrie de onwetenden vult in plaats van voedt? Gezondheid begint met wat je eet, doet en denkt. Ik vind dat bedrijven die vulling maken met te veel zout, suiker en vet de rekening moeten oppakken. Een ziekenhuiszorgbelasting (zhzb) Deze belasting kun je natuurlijk ook op de producten gooien met al die rommel. De “vervuiler" betaalt. Naast 21% btw, 20% zhzb. De obesitas fabrieken uit o.a Nederland en Zwitserland zullen daar niet blij van worden. En menig pensioenfonds ook niet.
Voor mij staat het ministerie van VWS voor Ministerie van Volksziekten , "Welzijn" en Sport. Gezondheidszorg mag je het niet noemen. Gezondheidszorg zou moeten staan voor dat je mensen gezond houdt. Nu staat het voor mensen opknappen: Symptoom bestrijding cq ziekenhuiszorg. Het kwaad is dan al geschied. En stap één de NVWA weer naar VWS ipv Economische zaken. Worden we minder snel ziek!
Dit zijn de initiatieven die we nodig hebben. Trouwens deze hoort daar ook bij: de daily mile