Vanaf afgelopen vrijdag is de verkoop van antibacteriële zeep in de VS verboden. Ook al geloven veel consumenten dat deze zepen effectiever zijn in het bestrijden van schadelijke bacteriën, volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat antibacteriële zepen dit beter doen dan gewone zeep. Ook zijn de fabrikanten er niet in geslaagd aan te tonen dat langdurig dagelijks gebruik veilig is. Volgens professor Patrick McNamara zou antibacteriële zeep kunnen bijdragen aan antibioticaresistentie van bacteriën, omdat de zeep via het afvoerputje uiteindelijk in het milieu terecht komt.
Lees ook
Het verbod heeft betrekking op 19 specifieke ingrediënten die binnen een jaar niet meer in zeep mogen zitten. Treehugger beschrijft de regeling in meer detail: het verbod geldt alleen voor zepen; producten die weggespoeld worden na gebruik. Andere producten zoals tandpasta en scheerschuim mogen deze ingrediënten nog wel bevatten. Ook desinfecterende handgel en doekjes vallen niet onder het verbod. De FDA zegt meer tijd nodig te hebben om definitieve regels voor die producten op te stellen.
Dank, Wouter, dat is geheel wederzijds ;-)
Ik ben er al een hele tijd uit, en geen expert, maar begrijp dat zelfs op OK's "normale" zeep gebruikt wordt, gevolgd door "wassen" met alcohol. Er wordt toenemend aandacht besteed aan een goede handwasdiscipline. Grappend wordt wel opgemerkt dat "boxing" microbiologisch te prefereren is boven handen schudden.
In de VS zijn merkwaardigerwijs jassen met lange mouwen nog gebruikelijk. Bij ons zijn halflange mouwen de norm. Er circuleren Amerikaanse instructiefilmpjes van artsen met ringen en horloges om, een absolute no-no. Deze instructrice heeft zelfs ook nog lang, niet opgebonden haar,
net zo'n taboe als loshangende stropdassen, en zou in Nederland zakken voor haar HBOV-examen.
Recent ook veel berichten over de bacteriële aspecten van stethoscopen en mobieltjes. Toetsenborden zijn berucht.
Over "mouthwash" vond ik deze wiki.
De inzichten zijn aan verandering onderhevig. Recent werd het nut van flossen nog ter discussie gesteld. Met een slechte adem zou ik naar de tandarts gaan.
Wouter #05.1
Dat is in Nederland nog steeds toegestaan.
Ik heb jaren geleden een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde gezien, waar zij deze zepen vergeleken met gewone zepen, doekjes voor op reis en gewoon handen wassen met water (dit was tijdens een te verwachten epidemie in die tijd, die nooit echt uitgebroken is).
Ik heb er even naar gezocht, maar het jammer genoeg niet meer terug kunnen vinden.
Naar mijn weten was de 'uitkomst' dat handen wassen met gewoon water (of met gewone zeep) het beste was.
Dat is wat ik dus ook doe.
Duim, Dick B., ik geniet altijd zeer van je feitenkennis.
Voor alle duidelijkheid: ben je voor een verbod op antimicrobiële zeep en mondspoeling? Of voor alleen verkrijgbaar op recept?
Het belangrijkste argument tegen antibacteriële zeep is misschien wel dat het averechts werkt:
ook de "goede" bacteriën op onze huid worden gedood, waardoor de kwalijke meer kansen krijgen. Iets dergelijks gebeurt ook met de "mouth wash" die vanuit de VS ook in onze richting oprukt, en het natuurlijke microbioom in onze mond ontregelt.
Ik heb nog geen berichten gezien dat antibacteriële zeep ook bij ons verboden zou worden.
Schippers loopt met haar internationale resistentieconferenties nogal met haar hoofd in de wolken, en heeft bijvoorbeeld ook nog steeds geen maxima gesteld aan besmetting van vlees met multiresistente bacteriën. Een laatste redmiddel voor ons mensen als colistine wordt nog steeds gegeven aan biggetjes met speendiarree.
Ook in de leghennenhouderij is colistine een "fijn" middel: de wachttijd voor colistine is nul,
terwijl die voor 1e keuze antibiotica meerdere dagen bedraagt. Inmiddels is ook ons
varkens-, kalkoen- en kippenvlees al besmet met MCR-1 colistineresistente E. Coli en Salmonella.