Regelmatig op de weegschaal staan is voor de meeste mensen een goede manier om hun gewicht onder controle te houden. Voor jonge vrouwen kan het echter negatieve psychologische gevolgen hebben.

Als de weegschaal iedere keer een beetje meer aan geeft, loopt het zelfbeeld elke keer een deukje op. Bij jonge vrouwen leidt vaak wegen tot meer zorgen over het gewicht, depressies en een afname van tevredenheid en zelfverzekerdheid over hun lichaam. Bij jongens neemt de bezorgdheid over het gewicht ook toe, maar dat leidt minder vaak tot depressies.

Dit blijkt uit onderzoek door wetenschappers van de Universiteit van Minnesota, meldt Medical Xpress. De onderzoekers volgden ruim 1.900 adolescenten 10 jaar lang als onderdeel van Project EAT (Eating and Activity in Teens and Young Adults). Ze onderzochten onder meer verbanden tussen zelf wegen en veranderingen in het gewicht, psychologische variabelen en gedrag.

Ontevredenheid over lichaam en gewicht zijn goede voorspellers van eetstoornissen. Het is daarom van cruciaal belang dat obesitas-preventieprogramma's de gevolgen van zelf wegen inzien en hier naar handelen, aldus hoofdauteur Carly R. Pacanowski. De onderzoeker vinden het raadzaam om na te gaan hoe vaak tieners zichzelf wegen.
medicalXpress - Self-weighing may be a hazardous behavior among young women
Reageer
  • Deel
Druk af