Wie denkt gezond bezig te zijn door even buiten de deur een soep, sandwich of smoothie te halen, krijgt toch veel te veel suiker binnen. Dat constateert het Britse gezondheidsblog makingthingseasy.com. De site wijt het probleem aan het ontbreken van een verplicht en begrijpelijk systeem om hoeveelheden suiker te melden op etiketten of op de menukaart.

Makingthingseasy.com onderzocht hoeveel toegevoegde suiker er in de 'gezonde' lunchopties voor veel Britten zitten. Daar komt die Brit zelf maar moeizaam achter, omdat ketens maar zelden een ingrediëntendeclaratie vermelden en op etiketten verwarrende of onvolledige informatie staat waar de consument geen wijs uit kan.

Makingthinseasy.com constateerde dat een nietsvermoedende, 'gezond'-etende Brit zo maar 3 tot 5 keer zoveel suiker binnen kan krijgen bij de lunch als de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert als dagelijkse aanbeveling (6 theelepels per dag). Een gezond en voedzame pompoen-maplesyrupsoep bij de populaire keten EAT bleek al 9 eetlepels suiker te bevatten. Aangevuld met een havermout-fruitreep en een smoothie levert zo'n lunch al 31 theelepels suiker op. Een sandwich met kaas en wortelchutney van Marks & Spencer bleek in zijn eentje al ruim 6 theelepels suiker te bevatten.

Makingthingseasy.com pleit daarom voor een eenvoudig en uniform systeem, zoals het onlangs door Jamie Oliver voorgestelde systeem met theelepels suiker.

Overigens zijn er bij dezelfde ketens en supers ook prima smakende alternatieven met veel minder suiker te vinden, meldt de DailyMail. Bij EAT kun je bijvoorbeeld ook lunchen met een aardappelsalade met warmgerookte zalm, een portie gerookte amandelen en maïs en pepermunt thee. Daarmee krijg je minder dan 1 theelepel suiker binnen.
Daily Mail - The high street soups with more sugar than a can of coke
Reageer
  • Deel
Druk af