Argentinië moet zich opener opstellen voor landbouwproducten uit het buitenland. Die boodschap brengt staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) deze week het Zuid-Amerikaanse land. Zuid-Amerika neigt naar bescherming van de eigen markten. Argentinië wil de landbouwproductie in de komende jaren verdubbelen. Dat brengt een grote vraag met zich mee naar kennis, uitgangsmateriaal en duurzame productiemethoden die Nederland het land graag wil kunnen verkopen. Van Dam is met 25 bedrijven op reis om handelscontacten aan te knopen en te versterken in Argentinië, schrijft Boerderij.
Boerderij - Open markt speerpunt bij bezoek Van Dam aan Argentinië
Lees ook
-
4
+Tarweprijs stijgt door, Argentinië beperkt export, arme mensen lijden honger 27 apr 2022
-
2
+Toenemende honger terwijl de voedselprijzen dalen 19 apr 2018
-
9
+Vrije wereldmarkt belemmert eerlijke en duurzame landbouw 12 dec 2017
-
2
+Nederland haalt Finale European Food&Agri startup Challenge binnen 18 mei 2017
- 0 Nieuwe dierproefrichtlijnen sparen wereldwijd kwart miljoen proefdieren 20 mrt 2017
-
94
+‘Derogatie verloren zaak’ 29 nov 2016
- 0 Ploumen bevestigt nadeel CETA voor intensieve dierhouderij 12 okt 2016
- 28 Rundvlees buiten handelsverdrag EU met Zuid-Amerika 14 mei 2016
- 17 Van Dam: ‘tientallen miljoenen voor reclame-offensief groente en fruit’ 2 mei 2016
- 4 Ed Nijpels voorzitter commissie Toekomst Veehouderij 18 feb 2016
Marco, de eerste twee zinnen van het bericht zetten de lezer wat dat betreft enigszins op het verkeerde been. Argentinië stelt zich allang economisch opener op, zoals ook duidelijk gesteld wordt in het RVO-bericht dat Lourens #19 aanhaalt. Het geheel is dus minder tegenstrijdig dan jij denkt.
raar stukje tekst:
In het begin staat er Argentinie moet zich opener opstellen voor landbouwprodukten uit het buitenland. Zuid-amerika neigt naar bescherming van eigen markten.
Vervolgens: " Argentinië wil de landbouwproductie in de komende jaren verdubbelen". en weer verder: "Dat brengt een grote vraag met zich mee naar kennis, uitgangsmateriaal en duurzame productiemethoden die Nederland het land graag wil kunnen verkopen".
Uitgangsmateriaal zou je kunnen zien als landbouwprodukt.
Waarom doet Argentinie moeilijk als het om kennis, uitgangsmateriaal en duurzame productie methode gaat?
Rusland laat deze zaken juist wel toe om meer zelfvoorzienend te worden.
Allemaal leuk en aardig die handelsmissies en werkbezoeken. Ze hebben echter maar één doel, waar dan ook de landbouwproductie verhogen. Is er dan niet genoeg overproductie.? Het lijkt wel of iedereen zich het vuur uit de sloffen loopt om nog meer overproductie te genereren.
En wat is dan je mening daarover Piet?
# 18
Het is een onderwerp waar ik een mening over heb en tevens veel ervaring. En die mening kan ik ook prima zelf verwoorden en heb ik dus geen hulp nodig van iemand die wel de klok heeft horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt.
Er wordt in mijn beleving geen onderscheid gemaakt in handelsmissies en werkbezoeken. Alles heet tegenwoordig handelsmissie.
Theorie: handelsmissies zijn gericht op sectoren en bedrijven. Ze worden vaak gecombineerd met beurzen. In principe is het doel handelsbevordering of marktverkenning of iets in die aard.
Meer theorie: Werkbezoeken zijn uitwisselingen op regeringsniveau van hoog tot laag. Het kan ook op het niveau van sectorverenigingen, onderwijs of andere stakeholders, maar in principe gaat het veel meer over kennis delen, etc ...
Wat zie ik nu in wat in Nederland allemaal handelsmissies genoemd wordt:
- UITGAANDE missies waren vroeger combinatie van bedrijven en allerlei stakeholders zoals overheden en sectorverenigingen. Tegenwoordig (geen subsidies meer) zie je vrijwel alleen maar bedrijven, die alles zelf betalen.
- INKOMENDE missies zijn over het grote deel werkbezoeken: het overgrote deel is overheden en stakeholders. Vrij weinig bedrijven.
Je ziet dat inkomende missies veelal gedragen wordt door een hoge buitenlandse functionaris. Chinese missies zijn natuurlijk de meest aansprekende. Als tegenreactie stuurt men tegenwoordig handelsmissies weg vanuit Nederland met vrijwel alleen maar bedrijven, maar ondersteund door een bewindspersoon . Het idee is dat het meesturen van een hoge functionaris belangrijk is. Het geeft cachet aan de missie. Die hoge NL functionaris zal dus vooral een beleefdheidsbezoek brengen aan zijn counterparts, maar vooral niet al te veel inhoudelijk behandelen.