De lidstaten van de EU hebben de steun voor boeren niet verstandig ingezet. Dat vindt staatssecretaris Martijn van Dam, die nu voorzitter is van de vergadering van Europese landbouwministers.

Eind vorig jaar kregen de lidstaten €420 miljoen om naar eigen inzicht te besteden voor melkveehouders en varkenshouders die last hebben van de boerencrisis in EU. Het geld zou besteed zijn aan lastenverlichting maar dat lost het boerenprobleem niet op volgens Van Dam.

Volgens Van Dam moet er gewerkt worden aan het verbeteren van de marktsituatie. Hij noemt een paar honderd euro in de hand "geen oplossing voor bedrijven die op omvallen staan. Dat geeft een maand verlichting, maar na die maand zijn de prijzen nog steeds net zo laag. Het is beter om het geld structureel in te zetten. In de Europese Unie is de vorige keer het geld niet op de meest verstandige manier ingezet. Het feit dat we nu weer praten over een steunpakket, is daarvan een bewijs."

Welke plannen Van Dam heeft, is nog onbekend. Verschillende lidstaten hebben heel uiteenlopende plannen ingeleverd voor de vergadering van de Europese ministers van Landbouw komende week onder zijn voorzitterschap.
Boerderij - Van Dam: EU-steunpakket niet goed ingezet
Reageer
  • Deel
Druk af