Uit analyses van het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden blijkt dat, ondanks verplichte zuivering van afvalwater in kassenregio's, de hoeveelheden Imidacloprid in oppervlaktewater niet zijn gedaald. Volgens staatssecretaris Martijn van Dam zijn er daarom drastische maatregelen nodi​g. Dat zei hij op NPO radio 1, schrijft de NOS.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat de risico's van het insecticide groot zijn. Imidacloprid leidt volgens wetenschappelijke studies tot sterfte onder veel meer insecten dan waar het voor bedoeld is. Het gif werd bekend als middel dat voor bijensterfte zorgt. Het lost gemakkelijk op in oppervlaktewater en heeft daardoor ook fatale gevolgen voor sommige vogelsoorten.

Het middel is vooralsnog toegestaan, maar onder voorwaarde dat het afvalwater van een bedrijf eerst goed wordt gezuiverd. Telers mogen het gif alleen aanschaffen als ze een installatie hebben. Van Dam: "Verbieden ligt juridisch ingewikkeld als een middel al is toegelaten, dan moet je goede argumenten hebben. Maar die lijken we te hebben." Van Dam vindt dat telers moeten voorkomen dat het middel in het oppervlaktewater terechtkomt. Als uit de aanvullende metingen blijkt dat het gehalte in het oppervlaktewater niet is gedaald, gaat Van Dam het middel in de ban doen. De staatssecretaris geeft telers tot maart om de normoverschrijdingen van het middel in sloten en vaarten terug te dringen.

Toezichthouder Ctgb vindt het nog te vroeg voor ingrijpen. Greenpeace is juist teleurgesteld, de organisatie ziet het verbod liever vandaag dan morgen van kracht worden.
NOS - Mogelijk verbod op bijengif imidacloprid
Reageer
  • Deel
Druk af