Kan het eten van 'vervuild vlees' zorgen voor een positieve dopingtest?

Om op die vraag het antwoord te vinden, is de sportkoepel NOC*NSF gestart met een eigen praktijkonderzoek. Wetenschappelijk onderzoek is er nog niet. Sporters en hun begeleiders die de komende maanden naar bijvoorbeeld Azië en Zuid-Amerika reizen, leveren vrijwillig en geheel anoniem urinemonsters in. Dat meldt De Volkskrant. Zo leverden de Nederlandse deelnemers aan het WK sprint in Seoul hun urine al in.

Volgens olympische chef-arts Cees-Rein van den Hoogenband gaat het om een wetenschappelijk uitgevoerd onderzoek om praktische kennis over vervuild vlees te vergaren. "Sporters vragen ons vaak of vlees eten in Azië en andere werelddelen veilig is. Of het niet vervuild is met dopinggeduide middelen. Clenbuterol is een bekende contaminatie. Wij hebben daar geen passend antwoord op. Daarom zijn we begonnen met het verzamelen van data via urinetests. Om een deugdelijke lijst te kunnen opstellen."

Van den Hoogenband benadrukt dat het onderzoek niets met dopingonderzoek te maken heeft. Het is "een speurtocht naar landen waar het eten van vlees tot onbedoelde testresultaten bij een dopingcontrole zou kunnen leiden." Een onafhankelijk laboratorium test de urine. Voor het onderzoek zullen enkele honderden urinemonsters worden verzameld, in het vliegtuig naar huis. Op Schiphol zal een koerier de monsters in ontvangst nemen. De Dopingautoriteit stemde met het onderzoek in.
de Volkskrant - Urine van sporters getest om risico vervuild vlees in kaart te brengen | Sport | de Volkskrant
Reageer
  • Deel
Druk af