Topman Paul Polman van Unilever maakt in een verklaring die door Adformatie in het Nederlands wordt afgedrukt duidelijk wat het COP21 akkoord betekent voor bedrijven. Nu duidelijk is dat gemakkelijk doorgaan met CO2-uitstoot niet meer kan, worden vele biljoenen vrij gespeeld voor nieuwe investeringen en nieuwe zakelijke kansen.

Polman zegt: Het resultaat is een ondubbelzinnig signaal aan het bedrijfsleven en de financiële gemeenschap, een signaal dat zal fungeren als aanjager van échte verandering in de reële economie:
- De miljarden dollars die de ontwikkelde landen hebben toegezegd zullen worden aangevuld met de biljoenen dollars die naar koolstofarme investeringen zullen gaan.
- Initiatieven van honderden bedrijven die leiderschap hebben getoond - zoals de overstap naar 100% hernieuwbare energie – zullen de norm worden voor honderdduizenden.
- Op belangrijke koolstofarme terreinen zullen investeringen in innovaties worden opgevoerd en we mogen ervan uitgaan dat het tempo van verandering verder zal versnellen naarmate de wereld zich achter dit historische moment schaart en de toezeggingen uitvoert die in Parijs zijn gedaan.


Tevens maakt Polman duidelijk dat hij gelooft dat de duurzame economie zoveel welvaart zal creëren dat armoede kan worden uitgebannen. De investering van jaarlijks $100 miljard ziet hij als een "aanbetaling". Het is, zegt Poman, "een stap op weg naar het realiseren van de bredere ambitie uit de Sustainable Development Goals die door de Verenigde Naties in september zijn overeengekomen: in onze generatie een eind maken aan armoede." Om die stap te kunnen financieren is de nieuwe duurzame economie nodig die de impuls moet zijn voor een nieuw niveau van menselijke welvaart op aarde.

Polmans gehele tekst is te lezen op Adformatie.
Adformatie - Reactie Paul Polman COP21: ?Klimaatakkoord is ondubbelzinnig signaal aan bedrijfsleven?
Reageer
  • Deel
Druk af