Vleesverwerker Hilckmann en slachthuis Nijmegen sluiten vanaf volgende week hun deuren. Het bedrijf slacht voornamelijk varkens (25.000 per week) en daarnaast wat runderen (1.200 per week)

Het bedrijf krijgt geen vergunning om varkensvlees te leveren voor de Chinese markt. Tot voor kort kon het varkensvlees naar China exporteren via Hongkong. Nu die route vervalt en Hilckmann geen directe toegang tot de Chinese markt krijgt, valt het doek. In de overvolle Europese markt kan het zijn productie niet kwijt. Daardoor zal het bedrijf failleren. De directie kiest voor de koninklijke weg en besluit zelf tot sluiting over te gaan "omdat er nu nog geld is voor een sociaal plan." Door de sluiting komen ruim 250 mensen op straat, waarvan 107 vaste werknemers.

De Chinese markt is voor Europese slachters van belang om incourante delen van het varken te verwaarden. Slachters die de toegang missen, hebben een onoverbrugbaar concurrentienadeel. Waarom de vergunning niet afkomt, kan Hilckmann niet zeggen.

Op Omroep Gelderland wordt de vraag gesteld waar de gelden van provinciale investeringen in de slachterij nu blijven. De provincie investeerde €4,5 miljoen in de geplande bedrijfsverplaatsing van Hilckmann. Hilckmann verkocht de grond van de oude locatie voor €25 miljoen aan de gemeente Nijmegen. Nijmegen heeft daar woningbouw gepland.
Omr.GLD - Ruim 300 medewerkers van vleesverwerker Hilckmann en Slachthuis Nijmegen op straat
Reageer
  • Deel
Druk af