De overdracht van familiebedrijven door de oprichters aan de tweede generatie gaat in zeven op de tien gevallen mis. Dat blijkt uit het internationale onderzoek 'Nieuw bloed, nieuwe koers', uitgevoerd door de Erasmus Universiteit (RSM) samen met Rabobank en BDO Accountants & Adviseurs. De opvolger blijkt vaak een slechte ondernemer, waardoor de winstgevendheid na de overdracht sterk terugloopt.

“Bij veel generatiewisselingen dragen de oprichters het bedrijf over zonder de opvolgers écht te vertrouwen. Er blijft vaak een scala aan beschermingsconstructies bestaan waardoor de feitelijke zeggenschap bij de oudgedienden blijft. Dat is funest voor het ondernemerschap van de volgende generatie, die toch al de neiging heeft zich eerder rentmeester dan ondernemer te voelen", zegt hoogleraar Pursey Heugens.

De nieuwe bestuurders blijken zichzelf 9% meer dividend uit te keren dan bij niet-familiebedrijven gebruikelijk is en 14% minder in R&D te investeren. "In de komende jaren zal naar verwachting een recordaantal familiebedrijven van eigenaar wisselen”, aldus Heugens. Met het oog daarop bepleiten de onderzoekers dat familiebedrijven vooral vroeg beginnen met plannen maken, blijven investeren in innovatie en de besluitvaardigheid op peil houden. Opvolging moet gezien worden als een proces van een jaar of 10, dan kunnen veel risico's worden ondervangen.
Het Financieele Dagblad - Familiebedrijf overleeft overdracht aan kinderen meestal niet
Reageer
  • Deel
Druk af