De Tweede Kamer stemde vandaag voor een motie van de Partij voor de Dieren die wil dat de Nederlandse overheid binnen een half jaar met een plan van aanpak moet komen om kalveren van melkkoeien na de geboorte enige tijd bij de koe te laten. De PvdD-motie kreeg steun van SP, GroenLinks, PvdA, D66, 50PLUS, PVV, de groep Kuzu/Öztürk en het lid Klein. Afgelopen week haalde een soortgelijke motie vanuit de SP net geen meerderheid.

Kalveren worden direct na de geboorte bij het moederdier weggehaald. Volgens boeren is dat beter omdat de scheiding na enige tijd voor meer dierenleed zou zorgen, dan het direct separeren van moeder en jong. "De landbouw zou natuurlijke processen moeten respecteren, ook in het geval van de melkveehouderij. Het welzijn van dieren zal moeten prevaleren boven marginale inkomensvoordelen van de industrie", vindt echter Marianne Thieme.

Staatssecretaris Van Dam ontraadde de motie omdat hij zich liever baseert op onderzoek naar de voor- en nadelen van het voorstel zoals dat thans wordt uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut.
Boerderij - Tweede Kamer wil plan voor kalf bij koe
Reageer
  • Deel
Druk af