Dat concludeert arts Brigitte van Cleef in haar promotieonderzoek aan het VUmc. 63% van de varkenshouders en 10% van hun gezinsleden dragen de veegerelateerde MRSA-bacterie bij zich.

Volgens Van Cleef zijn er 3 varianten van de meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA): de ziekenhuisvariant, de menselijke variant en de veevariant. De bacterie is resistent tegen de meest gebruikte antibiotica. In 2003 werd voor het eerst MRSA gevonden bij een veehouder. Daarna werd duidelijk dat MRSA veel voorkomt onder vee. "De drie varianten gaan steeds meer op elkaar lijken", zegt van Cleef. Ze vermoedt dat de resistentie door bacteriën onderling kan worden overgedragen.

Van Cleef richtte zich in haar promotieonderzoek op de overdracht van MRSA van varkens op mensen. Ze denkt dat de bacterie binnen komt via de neus en de mond. Stafylokokken komen van nature voor op de huid en in de slijmvliezen en ongeveer 1 op de 3 mensen heeft de bacterie in de neus. Waarschijnlijk kan een adembeschermingsmasker veel besmettingen voorkomen. De vee-MRSA verspreidt zich niet van mens op mens. Dat leidt Van Cleef af uit het feit dat onder omwonenden van varkenshouderijen niet meer vee-MRSA voorkomt dan bij mensen zonder varkenshouderij in hun directe omgeving.

De Tweede Kamer heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) om een reactie op het onderzoek gevraagd. Het onderzoek wordt besproken bij het overleg tussen kabinet en Kamer over dierziekten en antibiotica in maart, meldt Boerderij.
Boerderij - 63% varkensboeren heeft veegerelateerde MRSA
Reageer
  • Deel
Druk af