De Toscaanse heuvels, waar de Chianti groeit, worden geteisterd door een 'nietsontziende invasie'. Een alsmaar in omvang toenemende populatie wilde zwijnen en herten vreet jaarlijks voor miljoenen euro's druiven en wijnranken op.

Jarenlang konden de dieren zich ongestoord voortplanten, omdat ze deel uitmaken van het erfgoed van de Italiaanse wijnstreek. Maar nu zijn ze tot een plaag verworden. Om hun druiven te beschermen, zetten steeds meer wijnboeren en landeigenaren soms kilometerslange hekken om hun wijngaarden heen. Dat is niet altijd een oplossing. Sommige landgoederen zijn gewoon te groot zodat het simpelweg te duur wordt alles te omheinen. Bovendien stuiten de hekken op protest van mensen die het een aantasting van het Toscaanse landschapsschoon vinden. Wijngoedeigenaar Roberto Da Frassini weet er alles van. "De wijngaarden geven Toscane haar schoonheid. Maar schoonheidsidealen brengen geen brood op de plank."

Recent nam de regio een wet aan om het aantal zwijnen en herten binnen 3 jaar drastisch terug te brengen, van 400.000 tot 150.000 exemplaren. Beroepsjagers mogen daartoe nu ook buiten het reguliere jachtseizoen dieren afschieten. Toch mopperen de jagers. "De nieuwe regels bepalen namelijk dat alleen herten en zwijnen van bepaalde leeftijden en geslachten mogen worden gedood. Willekeurig prooien op de korrel nemen, is er niet meer bij.

Volgens milieuactivisten verandert de Chianti juist in een schietbaan, doordat onder bepaalde voorwaarden voortaan ook op wijngaarden, in parken en in woongebieden mag worden gejaagd", schrijft De Volkskrant.
de Volkskrant - Wilde zwijnen niet meer welkom in Toscane | Buitenland | de Volkskrant
Reageer
  • Deel
Druk af