Op Follow the Money schrijft journalist Marcel van Silfhout een serie artikelen die de nieuwsgierigheid en het schandaalgevoel onder het publiek zullen prikkelen.

De serie laat zien dat diverse koks die gelden als de top in de wereld zich na een dreigend faillisement hebben laten omkopen om zich in te zetten chemische oplossingen voor de levensmiddelenindustrie gewild te maken onder het publiek. De bekend moleculaire theoreticus Hervé This en het EU-project INICON zouden een hoofdrol spelen in het vermeende 'chemieschandaal' in de topkokswereld. Ook Wageningen UR zou een rol spelen in het schandaal.

De Nederlandse toprestaurateur Peter Klosse, eigenaar van het in wild gespecialiseerde sterrenrestaurant De Echoput bij Apeldoorn, geeft toe zich er aanvankelijk mee te hebben ingelaten, maar tot inkeer te zijn gekomen.

De serie put uit het werk van Jörg Zipprick, een in Duitsland en Frankrijk bekende journalist met een neus voor onopgemerkte schandalen. Hij werd in Nederland bekend door het boek De supermarktleugen

Het tweede artikel uit de serie begint met de volgende teaser: Kookgenie Ferran Adrià werd wereldberoemd als reageerbuiskok die hemelse smaken kon toveren uit een simpel spruitje. Maar via de achterdeur van zijn kooklab loodste hij vervolgens stilletjes een reeks verdachte, ziekmakende smaakstoffen en andere toevoegingen de restaurantkeuken in. Inmiddels bereiken Adrià's omstreden additieven via de voedingsindustrie zelfs het grote publiek. Deel 2 van een reeks van vier diepgravende artikelen waarin Follow the Money de geheimen en gevaren van het moleculaire koken onthult.
Follow the Money - De alchemisten van de haute cuisine
Reageer
  • Deel
Druk af