Nederlandse wetenschappers hebben meer dan €300 miljoen nodig voor het bouwen en up-to-date houden van laboratoria en testfaciliteiten. Dat blijkt uit een inventarisatie die het ministerie van Economische Zaken eind 2015 maakte, schrijft het FD.

Samen komen de 6 grote onderzoeksinstituten Deltares, Marin, ECN, TNO, DLO (WUR) en NLR al ruim €166 miljoen tekort. Daarnaast is nog €165 miljoen nodig voor het bouwen van faciliteiten voor toekomstig onderzoek.

Deze faciliteiten vormen een belangrijke schakel tussen de wetenschappers en de markt, maar winstgevend zijn ze niet. Vroeger financierde het FES-fonds met aardgasbaten veel testruimtes, maar dat geld is inmiddels op. Waar het geld nu wel vandaan moet komen, is onduidelijk. Het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap presenteren allebei aan het einde van dit jaar een strategische agenda tot 2021 voor de financiering van faciliteiten. De onderzoeksinstituten zeggen dat ze om concurrerend te blijven de meeste investeringen tussen nu en 2020 moeten doen, maar voorlopig moeten ze dus nog even geduld hebben.
Het Financieele Dagblad - Wetenschappers komen miljoenen tekort voor onderzoeksfaciliteiten
Reageer
  • Deel
Druk af