Een van de grootste oorzaken van voedselverspilling is verwarring over de houdbaarheidsdata op de verpakking, vindt 46% van de Nederlanders. Een derde is bang ziek te worden van een product als 'de datum verstreken is'. Dat er verschil is tussen de THT (tenminste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot) is maar bij 42% van de Nederlanders bekend en 54% kan dat verschil ook benoemen.

De hoogste tijd dus om op zoek te gaan naar een alternatief, vond #THTWegErMee, een initiatief van kartonnen verpakkingsproducent Tetra Pak. 13 voedingsexperts bogen zich onlangs over het vinden van een nieuwe term. Op de 5 beste suggesties is de afgelopen 2 weken onder meer via de social media gestemd.

‘Kwaliteit gegarandeerd tot’ is veruit de populairste term en krijgt 40% van de stemmen. Voordeel van deze term is dat deze verduidelijkt dat producten na het verstrijken van de datum nog prima te consumeren zijn. Meer dan de helft van de Nederlanders (54%) zal door deze definitie minder bang zijn om ziek te worden van een producten dat 'over de datum is', en 55% zal bij invoering van deze term vaker kijken, proeven of ruiken voor ze voedingsmiddelen weggooien. Drie van de 5 Nederlanders geven aan bij deze term minder voedsel weg te gaan gooien.
THTWEGERMEE - #THTWegErMee | Help ons voedselverspilling te voorkomen
Reageer
  • Deel
Druk af