Afgelopen week richtte theoloog Hans Bouma een werkgroep op voor veganistische theologen. Wie de Bijbel goed leest, zegt hij, kiest een veganistische levenswijze. Dat schrijft Trouw, die met Bouma sprak.

Trouw: Veganisme is een geloofszaak voor Bouma. Op de eettafel staat een bakje met lavendel. Bouma roert in het geurige kruid terwijl hij vertelt. Eerlijk is eerlijk, zegt Bouma, dieren komen er in de Bijbel bekaaid vanaf. En voor veganisme pleit de Schrift al helemaal niet. "Jezus at vlees en vis. Ik had dat graag anders gezien", zegt hij.

Bouma legt de krant uit dat de Bijbel staat voor een vorm van denken die zich naar een steeds groter beschavingsniveau ontwikkelt. In de Bijbel aten mensen nog dieren. Als Jezus echter vandaag geleegd zou hebben, zou hij volgens Bouma vlees, noch vis hebben aangeraakt. Ooit vonden we ook slavernij normaal, stelt Bouma. "Ooit was het zelfs ondenkbaar om er anders over te denken. Zo zal het ook gaan met dieren. Er komt een tijd dat we ons schamen voor de bio-industrie."
Trouw - abcCookies op Trouw.nl
Reageer
  • Deel
Druk af