Met ingang van 1 januari is het weggeven van plastic tasjes verboden. In Nederland gaat jaarlijks maar liefst 26 miljoen kilo aan plastic tasjes de verbrandingsoven in. Dat komt overeen met gemiddeld 230 plastic tasjes per Nederlander per jaar. De maatregel moet die hoeveelheid aanzienlijk verminderen. In de praktijk blijkt het tasjesverbod 'een gedrocht' voor winkeliers. Zo werd pas laat bekend dat papieren tassen met een dun laagje plastic ook onder het verbod vallen en is nog steeds niet duidelijk wat precies de definitie van een plastic tas is, schrijft De Telegraaf.

De meest simpele manier om aan het verbod te voldoen, is klanten te laten betalen. Voor een plastic tasje geldt een richtprijs van 25 cent. Er zijn ook winkeliers die een alternatief hanteren, zoals verstrekken van een tasje bij inlevering van een aantal verzamelde punten op de klantenkaart. Anderen kiezen voor een tasje van ander materiaal, zoals papier, jute, katoen of gerecycled materiaal. Die alternatieven zijn alleen minder duurzaam dan het aloude plastic tasje. "Uit verschillende onderzoeken uit 2013 die in 2014 zijn gepubliceerd, blijkt dat plastic het meest milieuvriendelijke materiaal is qua productie. Dat wil zeggen: jute, katoen, papier - de duurzame materialen in de ogen van de gemiddelde Nederlander - daar is veel meer voor nodig om te produceren. Dan moet je denken aan fossiele brandstoffen, maar ook de hoeveelheid water die nodig is voor de productie, en de uitstoot van fijnstof is veel groter", zegt Alice van der Westen van Worldpack, groothandel in verpakkingen, op BNR.

Gezien de vele onduidelijkheden zal het verbod de eerste maanden 'terughoudend' worden gehandhaafd, beloofde staatssecretaris Sharon Dijksma.
BNR - Winkeliers gebruiken mazen in de wet voor tasjes
Reageer
  • Deel
Druk af