Mensen die zich arm voelen of ongelijk ten opzichte van anderen, blijken meer calorierijke voeding te consumeren. Hierbij spelen sociale en psychologische factoren een rol die zich niet laten remmen door een prijsverhoging. Dat melden onderzoekers van de University of St Andrews op basis van twee experimenten naar de verbanden tussen armoede, ongelijkheid en obesitas.

Uit het eerste experiment bleek dat mensen die zich arm voelden 54% meer van de hen voorgezette snacks aten dan mensen die zich rijk voelden. Het tweede experiment richtte zich meer op ongelijkheid; de onderzoekers vertelden de deelnemers dat ze rijker of armer waren dan de rest van de groep. Dit bleek bij de proefpersonen tot 'sociale stress' te leiden, waardoor de mensen die graag bij de groep wilden horen, meer calorieën gingen eten.

Volgens onderzoeker Boyka Bratanova reageren mensen op dezelfde manier als dieren in tijden van schaarste; ze gaan preventief meer eten. Daarnaast spelen sociale factoren als angst om buiten de groep te vallen een rol. Mensen blijken voedselinname te gebruiken om zichzelf gerust te stellen als ze zich niet gelijk voelen ten opzichte van anderen. “Deze sociale stress proberen mensen te onderdrukken door grotere hoeveelheden voeding te eten die rijk is aan suiker en vet,” aldus Bratanova. “Mensen die zich arm voelen, stoppen niet zomaar met het eten van voeding met veel calorieën, omdat ze zich er beter door voelen. Een hogere prijs voor deze producten door invoering van een sugar tax verandert waarschijnlijk niets aan hun gedrag, maar brengt ze nog dieper in armoede.”
medicalXpress - How poverty and inequality make us eat more food
Reageer
  • Deel
Druk af