Suikerproducenten willen niet langer in het verdomhoekje zitten. Ze zijn het spuugzat om voor drugsdealer te worden versleten. Tijdens het Grote Suikerdebat, gisteren in Den Haag, geven zij tegengas. "We eten al duizenden jaren suiker en nu is het opeens gif." Met die woorden leidt het AD een verslag in van het tegenoffensief van SuikerUnie en producenten die veel toegevoegde suiker in hun producten verwerken tegen wat zij als het demoniseren van suiker beschouwen. "Het gaat altijd over suiker en nooit over andere calorieën'', zegt directeur Albert Markusse van SuikerUnie. Op Foodlog woedt een fel debat tussen suikerverdediger professor Fred Brouns en journalist Huib Stam over suiker.
Lees ook
-
3
+30.000 Nederlanders doen een week lang suiker in de ban 3 jun 2019
-
0
+Wereld Diabetesdag: de strijd tegen diabetes 14 nov 2018
-
0
+‘Gezonde Britse kindermaaltijden vol verborgen suikers’ 7 mei 2017
- 1 ‘Gezonde Britse kindermaaltijden vol verborgen suikers’ 7 mei 2017
- 16 Nederland Europees kampioen suikerhoudende drankconsumptie 2 jun 2016
"We eten al duizenden jaren suiker en nu is het opeens gif.” Nee hoor dat was al. De eerste diabetes slachtoffers dienden zich al begin 17e eeuw aan. De suikerschuivers en sprookjesvertellers kennen hun eigen historie niet eens. Duizenden jaren!
Een ondergesneeuwd ander kwalijk effect:
’Men zou niet overdrijven wanneer men de rol van de slavenhandel zou gaan schatten op twintig miljoen Afrikanen, waarin twee derden ten laste komen van suiker.’
— Noel Deerr, The History of Sugar 1949. ISBN 978-1-5041-2281-8
Na Zwarte Piet ook suiker de wereld uit dus?
Inderdaad, zoals onze vriend Piet altijd zegt: nooit Paracelsus vergeten.
Overal waar traditionele diëten gebaseerd op veel onbewerkt, vers voedsel worden vervangen door ons suikerrijke en bewerkte westerse dieet, ontstaat een epidemische toename van obesitas en ziekten, zoals diabetes type 2. Hoeveel bewijs wil je hebben dat een gezond eetpatroon bestaat uit zoveel mogelijk onbewerkt en dus vers voedsel van natuurlijke oorsprong? Dat betekent niet dat je geen suikers zou mogen binnenkrijgen.
Maar suiker is toch niet anders wanneer het in een glas Cola of in een appel zit? Hier neemt de kracht van de marketing het soms over van onze ingebouwde intuïtie en vermogen tot logisch nadenken. Om suiker goed af te kunnen breken, zijn veel andere bouwstoffen nodig Die krijg je mee met de appel, niet met de Cola. Bovendien eet je niet snel 10 appels achter elkaar, terwijl je met een paar glazen frisdrank wel dat soort hoeveelheden suiker binnen krijgt, naast allerlei andere toevoegingen.
Dus toch, snoep verstandig, eet een appel
Voeding Nu had een verslag van een ronde tafel door de NVVL (Netwerk for food professionals) over suiker getiteld 'Minder suiker. Het werkelijke probleem?" Benieuwd wat daar besproken is.