Mensen met hartproblemen laten vaak hoge gehaltes van het stofwisselingsproduct trimethylamine N-oxide (TMAO) in het bloed zien. De belangrijkste bron van TMAO is L-carnitine, een stofje dat voorkomt in rood vlees. De darmbacteriën zetten L-carnitine om in TMAO.

Een aantal wetenschappelijke studies associeert TMAO en aderverkalking. Een oorzakelijke relatie is nooit vastgesteld. Een nieuw onderzoek van de University of Leicester toont dit nu ook aan bij mensen met acuut hartfalen. De onderzoekers analyseerden de TMAO levels bij 972 mensen die vanwege acute hartklachten in het ziekenhuis belandden. Hieruit zou opnieuw een associatie tussen het TMAO-niveau en het optreden van hartklachten blijken.
De patiënten met hogere TMAO-waarden hadden een significant slechtere prognose in het eerste jaar na het optreden van hun hartaandoening. De onderzoekers tekenen aan dat dit verband afzwakt als ook nierwaarden in de analyse van de verbanden worden betrokken.
Niettemin voelt onderzoeker Toru Suzuki zich sterk genoeg om op te merken: “Dit traject in de stofwisseling laat een mogelijke link zien hoe de consumptie van rood vlees is geassocieerd met hartklachten."

Carnitine komt voornamelijk voor in rood vlees, maar ook in andere dierlijke producten. Daarnaast is het ook een ingrediënt van energiedrankjes.
BMJ - Trimethylamine N-oxide and prognosis in acute heart failure -- Suzuki et al. -- Heart
Reageer
  • Deel
Druk af