De Ierse voedingsmiddelenfabrikanten hebben er de afgelopen jaren voor gezorgd dat de Ieren aanmerkelijk minder zout, suiker en vet binnengekregen hebben met hun eten, door hun producten aan te passen.

De hoeveelheid zout verminderde met 37%, suiker met 14%, het aantal calorieën met 12% en vet met 10%. Dat blijkt uit een onderzoek naar 600 producten van Ierlands 14 grootste levensmiddelenfabrikanten. Het onderzoek liep gedurende 7 jaar en werd uitgevoerd door Food and Drink Industry Ireland (FDII) en analisten van Creme Global. De Food Safety Authority of Ireland (FSAI) steunde het onderzoek.

"We weten nu dat het mogelijk is de inspanningen van de voedingsmiddelenindustrie te kwantificeren en te beoordelen wat de impact is van productveranderingen ('reformulations') in wat consumenten binnenkrijgen aan 5 belangrijke nutriënten", zegt Conor McGauran, de projectleider van de studie.

Paul Kelly, directeur van de FDII: "De voedingsmiddelenfabrikanten hebben zich ingespannen om vet, verzadigd vet, suiker, zout en calorieën terug te brengen en zullen daarmee doorgaan, maar 'reformulation' is een complexe materie. Iedere productcategorie heeft zijn eigen uitdagingen. Vooruitgang is afhankelijk van nationale initiatieven, lokale consumentenvoorkeuren en lokale voedingspatronen. De focus moet liggen op het mogelijk maken van verdere reformulation binnen deze kaders en niet op standaard reductiedoelstellingen." Volgens Kelly is innovatie, inclusief het introduceren van nieuwe producten en varianten, de sleutel waar alles om draait om de specifieke uitdagingen van ieder land het hoofd te bieden.

"Dit soort analyse geeft aan hoe belangrijk het is dat alle partijen unilateraal samenwerken. Eén bedrijf dat probeert de impact van zijn productaanpassingen te berekenen heeft geen effect op wat mensen eten, ongeacht de grootte van zijn marktaandeel in zijn sector. Pas wanneer alle partijen hun data combineren, begin je te zien wat de verschuivingen zijn in de hoeveelheden nutriënten die consumenten binnenkrijgen", zegt McGauran. "Dit [rapport] is een schitterend uitgangspunt".
FoodNavigator - First-of-its-kind reformulation report reveals big cuts in Irish salt, fat & sugar intake
Reageer
  • Deel
Druk af