Dat vindt Harm Wiegersma, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). Volgens hem is de Stichting Weidegang het spoor "behoorlijk bijster".

De stichting heeft tot doel koeien in de wei te houden door zuivel met weidegang te promoten. Volgens Wiegersma kan het echter niet de bedoeling zijn dat de Stichting ook producten van buitenlandse weidegang gaat ondersteunen. Toch is dat wat de Stichting vanaf 1 januari 2016 gaat doen.

Wiegersma wil dat de Stichting alleen Nederlandse weidemelk voortrekt en vermoedt dat supermarkten druk hebben uitgeoefend om ook gebruik te kunnen maken van goedkopere buitenlandse melk op hun schappen.

"Ik begrijp niet dat een stichting, waar de sector tonnen in investeert, hiervoor zwicht", zegt Wiegersma. "Als de retailers zich niet kunnen vinden in de doelstelling van het Convenant Weidegang, dan moeten ze gewoon vertrekken." Wiegersma vindt dat het bestuur van de Stichting Weidegang zijn positie moet overwegen.

Volgens Kees-Jaap Hin, secretaris bij de Stichting Weidegang, is de kritiek onterecht. Het Bestuur van de Stichting bestaat uit de Nederlandse Zuivel Organisatie, FrieslandCampina, LTO en de Dierenbescherming. Omdat Nederlandse retailers met een eigen weideganglogo wilden komen, is besloten tot uitbreiding van het logo naar buitenlandse zuivel om "zoveel mogelijk grip" op de normen voor weidegang te houden.
Boerderij - NMV: Stichting Weidegang lijkt spoor bijster
Reageer
  • Deel
Druk af