Dat zegt Louise Fresco, bestuursvoorzitter van Wageningen UR, in gesprek met Hiske Versprille van het Parool. Versprille onderzoekt voor de lezers van de krant de relatie voedsel en stad.

De stadsbewoner zou weinig snappen van de productie van voedsel, maar er wel heel nadrukkelijke meningen over hebben en die niet onder stoelen of banken schuiven. Volgens Fresco heeft de gemiddelde consument weinig benul van de ingewikkelde processen en hoogtechnologische snufjes die nodig zijn om een product zijn mond te kunnen laten bereiken.

Fresco: "De stad heeft vaak nogal simplistische ideeën over boeren, en een boel kapsones. Voedsel moet er gewoon zijn, in overvloed, divers en veilig, maar tegelijkertijd zijn er allerlei oordelen over de boeren die zorgen dat het er is. Daar zit vaak weinig kennis over de praktijk achter en weinig begrip voor de hardwerkende jonge boer die graag een modern bedrijf wil runnen; eerder een romantisch en conservatief beeld van hoe het boerenleven zou moeten zijn. Ironisch genoeg zijn zo degenen die het meest profijt hebben gehad van de enorme groei van welvaart door wetenschappelijke vooruitgang en moderne landbouw - de hogere middenklassen in de steden - ook degenen die de meeste twijfels hebben over het nut ervan."
Parool - Zijn Amsterdammers functioneel agribeet? - Amsterdam - PAROOL
Reageer
  • Deel
Druk af