Nederland gaat in beroep in de zogeheten 'Starbucks-zaak'. Op 21 oktober werd bekend dat de Nederlands staat €20 miljoen moet terugvorderen van Starbucks. Het bedrijf heeft geen belasting afgedragen over rechten die het bedrijf intern hanteert om in Nederland koffie te branden. Door die constructie drukt het zijn kosten.

Het beroep richt zich tegen het besluit van de Europese Commissie dat Nederland via belastingafspraken met het Amerikaanse koffiebedrijf ongeoorloofde staatssteun zou hebben verleend. Dat meldde nu.nl gisteravond.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft het regeringsbesluit over de beroepsprocedure vrijdag bekendgemaakt. Ons kabinet vindt dat Brussel ''niet overtuigend aantoont dat de Belastingdienst zou zijn afgeweken van de wettelijke regels en dat sprake is van staatssteun''. Volgens Wiebes zijn de afspraken met Starbucks in lijn met richtlijnen van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

De uitspraak van de Europese Commissie sluit volgens Wiebes niet aan bij de OESO-richtlijnen. ''Hierdoor ontstaat onduidelijkheid en onzekerheid over welke regels op welke manier moeten worden toegepast.'' Omdat het kabinet duidelijkheid en jurisprudentie wil, wordt beroep aangetekend. Wiebes maakt duidelijk wél volledig te staan achter de internationale strijd tegen belastingontwijking door multinationals.

Foodlog legde eerder uit waarom ons land belang heeft bij 'Starbucks-constructies'.
Nu.nl - Kabinet in beroep tegen 'Starbucks-uitspraak'
Reageer
  • Deel
Druk af