Nestlé trekt zich met onmiddellijke ingang terug als sponsor van het kinderprogramma van de internationale atletiekfederatie IAAF.

Het levensmiddelenconcern laat in een verklaring weten dat doping- en corruptieschandalen hiervoor de aanleiding zijn. Nestlé schrijft: “We geloven dat alle negatieve publiciteit rond de IAAF onze reputatie kan schaden. Daarom verbreken wij onze overeenkomst met de IAAF.”

Het sponsorcontract zou nog één jaar doorlopen. Het is onbekend voor welk bedrag Nestlé betrokken is.

De top van IAAF is al vaker in verband gebracht met dopingschandalen en corruptie. Onderzoeken van WADA, het werelddopingsagentschap, bewees dat in Rusland op grote schaal met steun van de staat doping wordt verstrekt. De top van IAAF was daarvan op de hoogte en verdiende zelfs aan de misstanden. Daarnaast werd de voormalige IAAF voorzitter Lamine Diack vorig jaar november gearresteerd wegens corruptie vanwege verdoezeling van dopingtestsen. Nestlé is niet de eerste sponsor die zich terugtrekt bij IAAF. Ook Adidas gaf twee weken geleden aan zich terug te willen trekken

Distrifood meldt dat de reactie van de nieuwe voorzitter van IAAF, Sebastiaan Coe, op het besluit van Nestlé als volgt luidde: “Wij zijn verward en boos. Ik snap de gedachtegang achter de beslissing niet. Het was duidelijk geen beslissing die genomen is vanwege reputatie, want in 2001 sponsorden ze de Tour de France en het contract werd verlengd toen die sport midden in de dopingschandalen zat. Wij vinden het hypocriet.” Volgens Coe zijn miljoenen kinderen het slachtoffer van deze beslissing. De bond onderzoekt of er juridische mogelijkheden zijn om tegen de beslissing van Nestlé in beroep te gaan.
NOS - Sponsor Nestlé breekt per direct met IAAF
Reageer
  • Deel
Druk af