Om kinderen op basisscholen genoeg te laten bewegen en gezond te laten eten, zijn er speciale leerkrachten nodig. Zes hogescholen ontwikkelen daarvoor een nieuw opleidingsprogramma. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) financiert met €1,2 miljoen het pilot-Pabo-programma voor de 'Specialist Sportieve en Gezonde School'.

Nu al besteden basisscholen aandacht aan een gezonde leefstijl, maar op veel scholen ontbreken goede afspraken over traktaties, tussendoortjes en genoeg beweging in de klas. "Het stimuleren van een gezonde leefstijl gebeurt nog te ad hoc", constateert Vivian Bos van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De aankomende 'gezonde meesters en juffen' moeten 'de pionier van de gezonde school' worden. Ze moeten iedereen, de kinderen maar ook hun collega's en niet te vergeten, de ouders meekrijgen om "de waterflesjes op tafel te krijgen en een rekenles buiten te doen", schrijft het AD.

Uiteindelijk hopen scholen het aantal mensen met obesitas terug te dringen. "We willen dat alle kinderen gezond kunnen opgroeien. Het begint bij de ouders, maar de school heeft ook een rol’, aldus Rinda den Besten, voorzitter van brancheorganisatie PO Raad.
Algemeen Dagblad - Speciale leraren moeten scholen gezond gaan maken
Reageer
  • Deel
Druk af