In de Spaanse olijvenstreek Extramadura is de afgelopen maanden door georganiseerde bende's al een half miljoen kilo olijven gestolen.

De dieven komen 's nachts met een lege vrachtwagen naar de vaak afgelegen olijfboomgaarden gereden en plukken in een paar uur voor tienduizenden euro's aan olijven bij elkaar. De Spaanse politie nam al 120.000 kilo gestolen olijven in beslag en arresteerde 171 mensen op verdenking van diefstal. Spanje is de grootste producent en exporteur van olijfolie ter wereld en levert tussen een derde en de helft van de jaarlijkse wereldproductie.

“Dit jaar was de oogst erg goed en is ook het aantal diefstallen gestegen”, aldus een olijfboer, die niet bij de pakken neerzit en met een aantal collega's buurtpatrouilles organiseert. Olijvendiefstallen zijn de afgelopen jaren steeds vaker voorgekomen. De goede oogst en hoge prijzen brengen mensen op het idee.

Niet alleen olijven zijn gewild, ook andere boeren kampen met diefstallen uit hun velden of boomgaarden. Zo werden in Andalusië al verschillende amandeldieven aangehouden en stalen onverlaten rond Valencia tienduizenden kilo's sinaasappelen.
VILT - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - Spaanse olijfboeren moegetergd door dievenbendes - VILT
Reageer
  • Deel
Druk af