Spanjaarden trekken zich niets aan van de waarschuwing van de WHO om minder bewerkt vlees te eten. Ze beweren het tegenovergestelde; hun jamón is juist gezond voor mensen op dieet, ouderen, kinderen en atleten.

De verkoop van ham is belangrijk in Spanje, zeker rond kerst. De verkoop van de complete hammen met been alleen al is jaarlijks goed voor een omzet van 1,5 miljard euro. Vijftig procent van de verkopen vindt plaats in de week voor kerst.

Het Muséo del Jamon, een keten van barretjes in het centrum van Madrid, verkoopt speciale rugzakken om het hele been van het varken (van bil tot hoef) in mee te nemen. Spaanse vliegvelden hebben zelfs speciale regels rondom het meenemen van een ham rondom de feestdagen. Eén van de verkopers in het Muséo zegt: “Het is het ingrediënt dat we het meest gebruiken. Essentieel in de keuken en in ons leven.” Ricardo Mosteo van de Denomination of Origin, de instantie die de kwaliteit van de hammen controleert verwacht nu een verschuiving in de verkoop, waarin de producenten de ham gaan omschrijven als een biologisch product dat in kleine porties als luxe etenswaar gepromoot gaat worden.
NPR - Spaniards Snap Up Holiday Hams, Even After Cancer Warning
Reageer
  • Deel
Druk af