Een ruime meerderheid van de Nederlandse senioren is voorstander van een alcoholverbod in het verkeer, waarbij bestuurders - ook van scootmobielen en fietsen - helemaal niets mogen drinken. Dat blijkt uit een onderzoek dat seniorenorganisatie KBO verrichtte onder 950 Nederlandse 65-plussers.

"Dat senioren veel drinken, is bekend, ook bij henzelf", schrijft KBO in het persbericht. Ruim 80% zegt regelmatig te drinken, 45% zegt 'behoorlijk veel' te drinken en 30% kent iemand in hun omgeving met een alcoholprobleem. Senioren drinken vooral voor de gezelligheid, en liefst samen: 7 van de 10 partners van drinkende senioren drinken zelf ook. Dat heeft overigens ook een keerzijde: 40% van de senioren geeft aan 'dat drankgebruik thuis de kans op fikse ruzies verhoogt'.

Senioren ergeren zich aan de agressiviteit (32%), onredelijkheid (19%), het ongecontroleerde motorische gedrag (18%) en het lawaai dat mensen met een slok op maken (11%). Dat is reden voor 81% van de ondervraagde senioren om voor een totaal alcoholverbod in het verkeer te zijn. Niet alleen autobestuurders, maar ook fietsers en scootmobielbestuurders zouden helemaal geen alcohol mogen gebruiken. 82% van de deelnemers aan het onderzoek zegt actie te ondernemen als iemand met een glaasje teveel in de auto wil stappen, door de chauffeur tegen te houden, een taxi te bellen of hem zelf naar huis te rijden.
Unie KBO - Nieuws - Senioren willen alcoholverbod, ook voor scootmobielen - Unie KBO
Reageer
  • Deel
Druk af