Het Europees Parlement keurde deze week het herziene Europese programma voor schoolfruit en schoolmelk goed. Nederland is geen voorstander van de nieuwe regeling.

Het budget is verhoogd tot €250 miljoen (€100 miljoen voor melk en €150 miljoen voor groenten en fruit). Nieuw is dat ook bewerkte producten in het kader van de schoolprogramma's aangeboden mogen worden. Alleen 'gezonde producten' komen in aanmerking. Producten met toegevoegde zoet- en smaakstoffen vallen daarbuiten. Producten met toegevoegde suikers of een hoog gehalte aan vet of zout zijn alleen bij wijze van uitzondering toegestaan. Per land zal de nationale gezondheidsautoriteit moeten bepalen of een product in aanmerking komt voor distributie op scholen. De schoolmelk- en schoolfruitprogramma's bereiken zo'n 30 miljoen Europese schoolkinderen.

Voor producten waarin fruit, noten of cacao zijn toegevoegd, gelden andere regels. In het geval van chocolademelk subsidieert bijvoorbeeld de EU alleen de melk in het product, die er minimaal 90% van moet uitmaken.

In de praktijk zullen soep, compotes, fruitsappen, yoghurt en kaas mogelijk zijn, in aanvulling op verse groenten en fruit en melk. Ieder land bepaalt zelf hoe het de toegekende gelden toedeelt aan verse groenten en fruit of aan bewerkte producten. Zo kennen België en Bulgarije 100% toe aan vers, gebruiken Polen en Hungarije 25% van het subsidiebedrag voor bewerkte producten en ligt dat aandeel in Slovakië zelfs op 50%. Behalve het verstrekken van gezonde voeding op scholen, moeten de lidstaten ook meer doen aan educatie en het promoten van gezonde eetgewoonten, lokale voedselketens, biologische landbouw en het verminderen van voedselverspilling.
FoodNavigator - Processed foods eligible for EU funding under healthy eating scheme
Reageer
  • Deel
Druk af