Sinds de Tweede Wereldoorlog is ruim 5 miljard ton aan plastic geproduceerd. Dat is genoeg om de hele planeet in folie te wikkelen, aldus de Daily Mail. De grootte van het plastic loopt uiteen van microscopisch kleine deeltjes tot grote stukken, maar ze hebben een cumulatieve impact op het milieu, blijkt uit onderzoek van de Leicester University.

Hoewel plastic pas een jaar of 70 bestaat, is er geen plekje op de aarde meer waar geen plastic is te vinden. Onderzoeker Jan Zalasiewicz: “Het drijft niet alleen op de oceanen, maar is ook tot de diepste delen van de zeebodem gezakt. Het is geen teken dat onze aarde in een gezonde conditie verkeert.” Microplastics zijn ook in significante hoeveelheden gevonden in het zee-ijs op de Noordpool en daar drijven inmiddels zelfs grote stukken plastic rond. Al dat plastic is vooral schadelijk voor de natuur. Vissen eten stukjes plastic en zeevogels en schildpadden raken erin verstrikt.

De studie toont aan dat plastic een groeiend probleem is. Momenteel wordt er jaarlijks rond de 300 miljoen ton geproduceerd. Geologen stellen dat plastic inmiddels zo alomtegenwoordig is op aarde en in de oceanen dat het een nieuw geologisch tijdvak van onze planeet markeert. De studie besluit: "Plastics zijn nu al in zulke grote hoeveelheden aanwezig dat ze een van de belangrijkste types ‘technofossiel’ zijn, die een permanente markering van de aanwezigheid van mensen op aarde vastleggen."
Daily Mail - Total amount of plastic on Earth now tops 5BILLION tonnes
Reageer
  • Deel
Druk af