In Rotterdam is door een forse groei van het aantal restaurants een tekort aan jonge koks ontstaan. Dit sluit aan bij een trend die door het gehele land te zien is, volgens online-platform Kokswereld.

De hoeveelheid koks die vanuit het beroepsonderwijs komt, kan niet voorzien in de sterk toenemende vraag naar koks. Voor koks is er daarom een situatie ontstaan waarin ze de banen voor het uitkiezen hebben en snel van baan kunnen wisselen.

Simon Wijers, eigenaar van de Rotterdamse brasserie De Prins van Terbregge, noemt het een schrijnend probleem: “Er wordt nu echt jacht gemaakt op elkaars koks, en onderlinge loyaliteit speelt daarbij geen rol meer. Ik moet op beroepsopleidingen nu al jongens en meisjes van 16, 17 jaar scouten om me ook over een paar jaar van personeel verzekerd te weten.”

Er zijn meer inschrijvingen op koksopleidingen dan ooit, maar de lange uren, hoge werkdruk en het schamele salaris zorgen ervoor dat veel afgestudeerden niet in de topkeukens mee kunnen of willen draaien. Ook is volgens Wijers maar 10% van de afgestudeerde starters geschikt voor het vak.
NRC - Schrijnend tekort aan jonge koks in Rotterdam
Reageer
  • Deel
Druk af