Van rotte appels zijn prima duurzame batterijen te maken. Dat blijkt uit onderzoek van het Technologisch Instituut van Karlsruhe.

Niet perfecte en rotte appels rotten te snel om ze in diervoeder te gebruiken en worden daarom nog vaak weggegooid, schrijft Duurzaam Nieuws. Wetenschappers produceerden een materiaal op koolstof-basis uit het afval van rotte appels. Het is geschikt voor de negatieve elektrode van een sodium-ion batterij. Deze duurzame batterij bleek na 1.000 oplaadbeurten nog steeds stabiel.

Ook Amerikaanse onderzoekers willen afval hergebruiken in batterijen. Zij keken naar het hergebruik van tomaten; Florida verspilt jaarlijks 396.000 ton aan tomaten, die niet geschikt zijn voor de verkoop aan consumenten. Bacteriën in microbiële batterijen breken organisch materiaal in bedorven en beschadigde tomaten af. Hierbij komen elektronen vrij die energie leveren aan de batterij. De natuurlijke kleurstof lycopeen in de tomaten speelt een belangrijke rol. Theoretisch is er jaarlijks genoeg tomatenafval in Florida om Disney World 90 dagen van energie te voorzien, berekenden de wetenschappers.

Niet alleen bacteriën maar ook schimmels kunnen helpen bij het opwekken van energie.

De Universiteit van Dundee deed onderzoek naar het gebruik van broodschimmels in oplaadbare batterijen. Met behulp van ureum en mangaanchloride en een hitte stap maakten de wetenschappers van de schimmels een mix van gecarboniseerde biomassa en mangaanoxide. Deze structuren bleken ideale elektrochemische eigenschappen te hebben voor bijvoorbeeld lithium-ion batterijen. Onderzoeker Geoffrey Gadd toonde zich verbaasd over de prestatie van de schimmelbatterijen: “meer dan 90% van de capaciteit bleef behouden na 200 cycli”, zegt hij op phys.org.
Phys.org - Could bread mold build a better rechargeable battery?
Reageer
  • Deel
Druk af