Bisfenol A (BPA) is schadelijk voor zwangere vrouwen en kinderen. Tot die conclusie komt het RIVM in een nieuw verschenen rapport. Op grond daarvan wil het kabinet het gebruik ervan terugdringen.

BPA wordt gebruik bij de productie van onder meer voor in plastic flessen, voedselblikjes, speelgoed en kassabonnen. Uit nieuwe dierstudies blijkt dat BPA het immuunsysteem van de foetus en jonge kinderen kan schaden bij een lager blootstellingsniveau dan het niveau waarop de huidige normen zijn gebaseerd. Kinderen hebben hierdoor mogelijk een grotere kans op de ontwikkeling van voedingsintoleranties en gevoeligheid voor infectieziekten dan tot nu toe werd gedacht.

Het RIVM adviseert de Europese Commissie om de blootstellingslimiet te verlagen en nieuwe evaluatie op te laten stellen van de gevaren voor de gezondheid en grenswaarden. Dat meldt FoodQualityNews.

Minister Edith Schippers schrijft in een reactie op het rapport zich te willen inspannen voor verlaging van de Europese norm. Voorts wil de minister ziekenhuizen stimuleren om de blootstelling aan deze toxische stof tijdens medische behandelingen te verminderen. Samen met het RIVM en het Voedingscentrum wil de minister bovendien zwangere vrouwen, jonge moeders en andere consumenten beter voorlichten over de risico's van BPA en het vermijden daarvan.

Volgens de Utrechtse toxicoloog Martin van den Berg en GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren is dat onvoldoende. Zij willen, net als in Frankrijk, een verbod op het gebruik van BPA, zeiden ze op Radio1.
Schippers vindt een verbod niet wenselijk, omdat dit tot gebruik van alternatieve stoffen zou leiden, die mogelijk nog schadelijker zijn.
FoodQuality - RIVM: BPA exposure should be reduced
Reageer
  • Deel
Druk af