Een onderzoeker bij de Mayo Clinic publiceerde twee studies over de darmflora van patiënten met reumatoïde arthritis (RA). De eerste liet zien dat enkele bacteriesoorten die bij gezonde mensen zeldzaam zijn, bij reumapatiënten in grotere hoeveelheden voorkwamen. Het inzicht is mogelijk bruikbaar als biomarker. De tweede studie werd uitgevoerd op muizen met een reumatisch profiel. Het onderzoek toetste of suppletie met een specifieke bacteriesoort de symptomen verminderde. Dit bleek het geval. Gecombineerd met de bevindingen uit de eerste studie hoopt de onderzoeker de weg naar geheel nieuwe aanpak van RA te wijzen.
Lees ook
-
4
+Microbioom lijkt cruciaal voor je zin in sport 13 jan 2023
-
4
+‘Karnemelk, chocola en rode wijn goed voor darmflora’ 2 mei 2016
- 1 ‘Chocola en rode wijn goed voor microbioom’ 11 apr 2016
-
10
+Westers eetpatroon laat darmbacteriën verdwijnen 18 jan 2016
- 5 Leidse universiteit stelt vast dat bacteriën elkaar bestrijden 3 aug 2015
- 0 Gezonde darmflora lijkt ook ‘echte’ diabetes te voorkomen 12 feb 2015
- 51 ‘Probiotica kunnen veel, maar mogen niets’ 27 okt 2014
- 2 Al eet je zelf niet, je blijft je darmflora voeden 2 okt 2014
- 1 Opmerkelijk: poeptransplantatie maakt giftige planten eetbaar 21 jul 2014
- 4 Darmbacteriën van dunne mensen kunnen dikke mensen helpen afvallen 7 sep 2013
Klopt Joep, alles waarmee je lijf in aanraking komt heeft invloed op je darmen en of je ziek of niet wordt, maar dat is wel alles wat in je lijf terecht komt en je dus in je mond stopt. Als je een paracetamolletje neemt voor de hoofdpijn kan dat invloed op je nieren hebben, daar zijn ze niet zo gezond voor, smeer je je lijf in met een of ander chemisch middel dan wordt dat door je huid opgenomen en komt ook in je bloedbaan terecht, uiteindelijk heeft dat ook invloed op je darmflora die je lijf gezond zou moeten houden. Adem je troep in, bijv verfluchtjes, bestrijdingsmiddelen enz dan vinden je longen dat niet zo prettig en residuen komen ook via je bloedbaan uiteindelijk ook in je darmen terecht, want je longen brengen wat je inademt samen met zuurstof naar je bloedbaan.
Dan klopt de stelling toch dat "alles wat je eet, drinkt of inademt heeft invloed op je darmflora"? Vandaar mijn vraag: zijn die wetenschappers dan zo slim om eens een keer te gaan kijken waarom er een andere samenstelling van darmflora is? Wat heeft die persoon in zijn hele leven wel of niet gegeten, gedrinken, ingeademt, gesmeerd, pillen geslikt enz? Dat doen ze vaak niet, meestal zie je dan dat ze wel een pilletjes oid vinden om die darmflora te herstellen, terwijl dat ook met voeding mogelijk is.
Astrid #03.5, niet alleen voedsel is bepalend voor de darmflora.
Als bij een ziektebeeld een afwijkende bacteriesamenstelling wordt geconstateerd, ook als de levenswijze en voeding van de patiënt gelijk is aan die van een gezond familielid, dan wordt de darmflora door meer zaken beïnvloed dan alleen voeding, zou ik zeggen met mijn boer'n logica.
Compost kan je aanmaken door er steeds voedsel en vocht bij te gooien; de darmflora niet, die leeft in symbiose met een mens.
"Ieder mens heeft een unieke samenstelling van het microbioom" volgens de Groningse hoogleraar humane genetica Cisca Wijmenga
""Medebepalend voor de darmflora zijn de door het lichaam in de darm gebrachte stoffen, en hun onderlinge verhoudingen.""
En hoe komen die "door het lichaam in de darm gebrachte stoffen" er dan en wat zijn die stoffen?????????????? Zou dat misschien eten en/of te drinken kunnen zijn???? Zonder voeding, water en zuurstof geen leven, dus ook geen leven in je darmen. Als je troep eet of drinkt kun je er donder op zeggen dat je darmen dan ook troep bevatten en geen gezonde darmflora. Zoals macrobioten zeggen: Je bent wat je eet.
Je lichaam heeft echt wel voeding, water en zuurstof nodig om stoffen uberhaupt in je darmen te krijgen en zo de darmflora te voeden EN gezond te houden
Mocht je interesse hebben in aar ik wekelijks naar kijk: https://www.youtube.com/watch?v=131z372jI6Q Je bent vrij om te kijken en zelf een mening te vormen, net als ik doe
Astrid #03.3, "Voeding bepaalt tenslotte ook hoe je darmflora eruit ziet".
Was het maar waar, dan zou de wetenschap het een stuk gemakkelijker hebben. Geen darmflora is hetzelfde. Medebepalend voor de darmflora zijn de door het lichaam in de darm gebrachte stoffen, en hun onderlinge verhoudingen.
Dit is iets wat Dr John Bergman al heel lang geleden in een "health tuesday" lezing heeft verteld en wat op youtube te zien is, niks nieuws voor mij. Wat ik me wel altijd afvraag als ik het hier lees dat het door een kliniek naar buiten gebracht is wat ze gevonden hebben: hebben ze ook gezocht naar de oorzaak waarom die bacteriën er zijn, wat is daar de oorzaak van?
Zoals Jon Bergman allang verteld heeft zou het heel goed aan voeding en andere troep die men naar binnen propt kunnen liggen. Voeding bepaalt tenslotte ook hoe je darmflora eruit ziet.
Probleem met dit soort bevindingen is dat de reguliere medische tak er wel weer een pilletje voor verzint............