Het eten van 'restvlees' was tot nog maar enkele jaren geleden een probleem. Niemand wilde vlees van jonge mannetjes die niet nuttig zijn voor de boer. De Volkskrant brengt een reportage over geiten in Nederland. Om hun melkgift aan de gang te houden, produceren de ruim 460.000 vrouwelijke dieren in ons land jaarlijkse ongeveer evenveel jonge dieren, waarvan de helft bokjes zijn. Zo'n 150-200.000 dieren werden of direct gedood of gingen op transport naar Zuid-Europa waar ze als delicatesse gelden.

Chefkok Marco Blok uit Amersfoort "werd werd een paar jaar geleden attent gemaakt op het lot van de mannelijke geitjes door een tv-programma van Wouter Klootwijk", schrijft de krant. Foodlog besteedde er later aandacht aan. Nog weer later werden campagnes opgezet om het eten van geitenbokjes hip te maken. Blok ging het serveren en ontdekte dat zijn gasten het waarderen. De Volkskrant voegt een recept voor geitensaté bij de reportage. Het vlees is wat duurder omdat geiten niet geoptimaliseerd zijn als vleesdier en veel voer bij een lage vleesopbrengst kosten (let op: onduurzaam!).

Opmerking van de FL redactie: kalfsvlees is de rundervariant van geitenbokjes en leghaantjes. Nederlanders houden er niet van, omdat kalfjes aaibaar zijn en niemand bedacht heeft om het eten ervan hip te maken. Kalveren zijn economisch echter geschikter om af te mesten. Nederland is de grootste kalvermester ter wereld, maar exporteert ruim 90% van zijn productie.
de Volkskrant - Geitenvlees is een delicatesse | Koken & Eten | de Volkskrant
Reageer
  • Deel
Druk af