Actieve vormen van transport voor woon-werkverkeer helpen bij het handhaven van het gewicht. Dat dit voor fietsen en lopen geldt, is niet verrassend, maar ook reizen per openbaar vervoer blijkt dit effect te hebben. Dit suggereert dat zelfs de korte periodes van lichaamsbeweging tijdens het forenzen, bijdragen aan de gezondheid.

Mensen die lopend, fietsend óf met openbaar vervoer naar hun werk reizen, hebben een lagere BMI en een lager percentage lichaamsvet. Dit blijkt uit een nieuwe studie verschenen in The Lancet Diabetes & Endocrinology. Hierin bekeken Britse onderzoekers de gegevens van 150.000 mensen tussen de 40 en 69 jaar.

De sterkste associaties werden gezien bij mensen die reizen per fiets, vergeleken met het reizen per auto. Voor de gemiddelde man binnen de onderzoekspopulatie (53 jaar, 1,76 m en 85,9 kg) scheelde op de fiets naar het werk gaan gemiddeld 5 kilo ten opzichte van met de auto reizen. Voor de gemiddelde vrouw (52 jaar, 1,64 m en 70,6 kg) scheelde dit 4,4 kilo. Mannen die per openbaar vervoer reisden, bleken 2,2 kilo lichter te zijn dan mannen die de auto namen. Bij vrouwen was het verschil 1 kilo. Een mix van lopen en fietsen (actief transport) en openbaar vervoer scheelde respectievelijk 3,1 en 2 kilo.
Independent - Take public transport if you want to lose weight, a new study says
Reageer
  • Deel
Druk af