Bij de eerste veiling van blauwvintonijn op de beroemde Japanse Tsukiji-vismarkt heeft sushiketeneigenaar Kiyoshi Kimura voor de vijfde keer op rij het hoogste bod uitgebracht. Kimura legde 14 miljoen yen, 108.000 euro, op tafel voor de symbolische eerste blauwvintonijn van 200 kilo. Dat was beduidend meer dan de 30.000 euro van vorig jaar, maar minder dan het recordbedrag van 1,3 miljoen euro in 2013.

Natuurbeschermingsorganisaties waarschuwen al geruime tijd dat de blauwvintonijn op het het punt van uitsterven staat. Een eeuw van overbevissing heeft het bestand met 96% doen afnemen. De visstand zal nog verder afnemen, zelfs als regeringen er in zouden slagen de bestaande beheermaatregelen volledig te implementeren, stelt Amanda Nickson van de Pew Charitable Trusts in The Guardian. Afgelopen september werden de tonijnvissende landen het niet eens over die beheermaatregelen, waardoor de blauwvintonijnpopulatie in de Stille Oceaan "een stap dichter bij de teloorgang" kwam, aldus Pew.

Circa 80% van de mondiale vangst aan blauwvintonijnen wordt in Japan geconsumeerd. Met het populairder worden van de Japanse keuken (sushi) is de belangstelling ook in andere landen, zoals China, flink toegenomen. Dat bracht de International Union for Conservation of Nature er toe de vis in 2014 op de rode lijst van bedreigde vissoorten van de categorie 'least concern' naar 'bedreigd' te verplaatsen. Volgens Nickson moet "de internationale gemeenschap de Japanse regering laten weten dat er aanvullende actie nodig is om de blauwvintonijn te redden."
The Guardian - Overfishing fears cast aside as sushi boss pays $118,000 for single bluefin tuna
Reageer
  • Deel
Druk af