De Arnhemse rechtbank heeft de eerste vergunning voor het megamelkveebedrijf van Booking.com-oprichter Kees Koolen vernietigd.

Een aantal omwonenden ging in beroep tegen deze vergunning, die vergezeld ging van een principeverzoek om het agrarisch bouwperceel te kunnen wijzigen en uitbreiden met een flink aantal dieren. In de eerste fase ging het om 72 stuks jongvee en 20 fokstieren in Wichmond. Koolen zou op deze locatie een fokbedrijf voor melkvee willen realiseren met uiteindelijk 500 melkkoeien en 150 stuks jongvee. In eerdere berichten was sprake van 1455 koeien, of zelfs varkens.

Volgens de rechter is "ten onrechte niet getoetst of het bedrijf voldoet aan de mogelijkheid om af te wijken van het bestemmingsplan". Volgens de adviseur van Koolen, Marcel Schiphorst, is de uitspraak van de rechter 'een kleine teleurstelling'. Hij vult aan: "De rechter heeft het bestemmingsplan nu zodanig geïnterpreteerd dat uitbreiding alleen mogelijk zou zijn als dieren biologisch gehouden worden." Dat klopt niet volgens hem. Koolen stapt naar de Raad van State om daar een voorlopige herziening te vragen.
Boerderij - abc 404
Reageer
  • Deel
Druk af