Bier wordt van twee kanten door tekorten bedreigd.

Behalve aan hop dreigt er ook een tekort aan brouwgerst te ontstaan. Dat schrijft de Rabobank in het nieuwe rapport 'A revolution is brewing'.

De bank ziet 3 redenen. "Het huidige aanbod is krap terwijl er een groei van de vraag van 14% wordt voorzien. Daarnaast beschouwen boeren gerst als een riskant gewas om te telen, en schommelen de premies die worden betaald. Er wordt alleen gerst verbouwd als de premie hoog genoeg is. Bovendien vragen brouwers meer om verschillende soorten gerst, nu speciaalbieren zo in trek zijn. Productie en consumptie zijn op dit moment bijna gelijk aan elkaar, waardoor er weinig ruimte is voor tegenvallende oogsten".

De toenemende vraag wordt gedreven door de groeiende wereldbevolking en de extra vraag naar premiumbieren in opkomende markten, schrijft de Rabobank. De toenemende populariteit van speciaalbieren - die 4 tot 7 keer zoveel mout vragen als een gewoon biertje - versterkt de vraag naar gerst nog eens. Omdat craft breweries op zoek zijn naar nieuwe smaken en aroma's, is de vraag gefragmenteerd, wat extra druk geeft aan de aanbodkant.
"Om aan de stijgende vraag naar bier in opkomende landen en de trend naar speciaalbieren in de meer ontwikkelde landen te voldoen, zullen wereldwijd investeringen gedaan moeten worden in de moutindustrie. Het is voor brouwers ook zinvol om solide contracten af te sluiten met leveranciers van gerst, zodat er voor beide partijen meer zekerheid ontstaat", aldus de Rabobank.
Rabobank - Rabobank Report: ?A Revolution is Brewing?? concerns over global hops and malt barley shortages
Reageer
  • Deel
Druk af