Het probioticum Bacillus coagulans MTCC 5856 blijkt stabiel te blijven bij verwerking in verschillende soorten levensmiddelen, zoals muffins en koffie. Bacillus coagulans MTCC 5856, een sporenvormende bacterie, zou een gunstige uitwerking hebben bij de behandeling van bijvoorbeeld maag-darmstoornissen en lactoseintolerantie. Dankzij de sporen overleeft de bacterie hoge temperaturen en kan hij tegen het agressieve menselijke maagzuur.

Probiotica zijn veelal verwerkt in poeders, pillen en speciale drankjes om de bacteriën te beschermen. In een onderzoek experimenteerden de wetenschappers met verschillende bereidingswijzen en levensmiddelen om de stabiliteit van B. coagulans MTCC 5856 uit te testen. Ze voegden de bacterie in verschillende hoeveelheden toe aan onder andere wafels, koffie, pindakaas en appelsap. Het probioticum bleef stabiel tijdens het bakproces (wafels en muffins) en 12 maanden daarna in de vriezer. De viability (levensvatbaarheid) van de bacterie bleef 100% in stand in chocoladefudge en voor meer dan 97% in pindakaas, aardbeienjam en canola-olie, ook na 12 maanden bewaren op kamertemperatuur. In vers gezette koffie van 90°C daalde de viability tot 87%; na 4 uur warm houden op 77°C was die tot 66% afgenomen.

De onderzoekers concluderen dat het probioticum B. coagulans MTCC 5856 bij verwerking in gewone levensmiddelen stabiel is en dat ook bij bewaren blijft.
IFT - Probiotic shows stability in baked goods, coffee - IFT.org
Reageer
  • Deel
Druk af