De Israëlische start-up Phresh heeft een poeder van etherische oliën ontwikkeld, dat groente en fruit langer vers houdt.

Van etherische oliën is al lang bekend dat ze een antibacteriële en schimmelwerende werking hebben, maar een commerciële toepassing van deze eigenschappen bleef nog uit. Door hun vluchtige eigenschappen verdwijnen ze snel; dit maakt ze duurder dan chemische alternatieven. Bovendien werkt elke oliesoort zeer specifiek op een bepaalde groente- of fruitsoort.

Phresh zocht meer dan 10 jaar naar oplossingen voor deze problemen, om zo op een duurzame en natuurlijke manier voedselverspilling tegen te gaan. De start-up slaagde er in de oliën zodanig in te kapselen dat ze langzaam vrijkomen en verdampen. In plaats van een druppel olie die snel verdwijnt, ontstond een poeder met een lange levensduur. In het poeder zijn oliën van verschillende herkomst verwerkt, zoals uit oregano en mosterd. Niet alle soorten groente en fruit reageren op de vrijkomende aroma’s. Op dit moment beschermt het poeder komkommers, tomaten, aardappelen, aubergines, appels, citroenen, sla, druiven, champignons, aardbeien en paprika's zodat ze 3 keer zo lang goed blijven. Met een zakje doe je 2 maanden.

De Food Protector, een hippe design-houder voor het poeder, bewaar je in je koelkast of fruitschaal. Een LED-lampje in de houder vertelt je wanneer je het poederzakje moet vervangen, schrijft Duurzaam Bedrijfsleven.Phresh startte op 17 februari een actie op Kickstarter om geld op te halen voor grootschalige productie. De actie loopt nog tot 23 maart, maar inmiddels is het doelbedrag van $20.000 al bijna binnen via meer dan 200 geldschieters. In eerste instantie komt het product op de markt voor particulieren, maar Phresh ziet ook mogelijkheden voor de opslag en transport van groente en fruit.

Duurzaam Bedrijfsleven - Poeder van etherische oliën houdt fruit en groente vers
Reageer
  • Deel
Druk af