Binnen 3 à 4 jaar verwacht 'vleesprofessor' Mark Post vlees te kweken in tanks "zo groot als een half Olympisch zwembad", met een capaciteit van 10.000 kilo kweekvlees per jaar. Dat vertelde Post tijdens de International Conference on Cultured Meat. Dankzij een tweede kapitaalronde voor zijn bedrijf Mosa Meat kan de technologie opschalen en kost een kweekvleesburger straks nog maar €11,-. De weerstand tegen kweekvlees zal dan ook afnemen, verwacht Koert van Mensvoort, auteur van het kweekvlees kookboek. Hij vergelijkt het productieproces van kweekvlees met het brouwen van bier of kaasmaken: "Het gaat ook om celculturen cultiveren en iets laten groeien".
Lees ook
- 1 Kweekvlees zonder kalfsserum blijkt mogelijk 25 jan 2022
-
5
+Klinkende investeerders voor Nederlandse kweekvleesbedrijven Meatable en Mosa Meat 27 mrt 2021
-
10
+Echt vlees zonder dieren, een serieuze markt denken investeerders 10 jul 2020
- 0 Eer voor de echte kweekvleesman 21 okt 2019
-
16
+Kweekvlees binnenkort betaalbaar, maar komt er appetijt? Misschien als je het geen vlees noemt 20 jul 2018
- 0 Na de kweekvleesburger, nu de reageerbuisgehaktbal 5 feb 2016
- 2 Kweekvleesondernemers willen binnen 5 jaar op de markt zijn 25 jan 2016
- 0 Kweekvleesburger in Museum Boerhaave 17 feb 2014
- 0 Kweekvleesburger wint World Technology Award 19 nov 2013
- 1 Wegbereider kweekvlees teleurgesteld in Mark Post 10 aug 2013
Er komt ook een lokale Groningse variant trouwens: quakevlees.
Duurzaambedrijfsleven.nl meldt dat het Cube Design Museum in Kerkrade onderzoek deed naar kweekvlees voor de expositie Meat The Future, waar Mark Post aan meewerkte. Hieruit bleek dat meer dan de helft van de Nederlanders kweekvlees zou willen proberen en liever kweekvlees eet dan vegetarisch of veganistisch.
Slechts een derde van de deelnemers aan het onderzoek wist wat kweekvlees was. Het andere deel had er nog nooit van gehoord of wist niet precies wat het was. Ze gaven aan het belangrijk te vinden dat er duurzame alternatieven komen voor de huidige vleesproductie. Voor 37% van de mensen was de manier van vleesproductie in de bio-industrie hier de voornaamste rede voor. Voor 18% was dit milieuverontreiniging en 17% zag alternatieve vleesproductie als een oplossing voor het wereldvoedselprobleem.
#06.17 Jan Peter, dat vroeger 'niemand' een auto zag zitten en nu 'iedereen' er eentje of meer heeft, wil nog niet zeggen dat het perse een gezond idee is geweest, gezien de luchtvervuiling, smog, milieuvervuiling, klimaatverandering, olie-oorlogen etc. Als moderne mens storten wij ons graag op nieuwigheden, innovaties en vooruitgang met niet zelden geld als grootste drijfveer, om pas later te kijken en te zien dat al dat leuks gevolgen heeft die een stuk minder mals zijn dan die kweekburger.
#17 Jan Peter: tja, die auto, hoelang heeft het geduurd eer het normaal werd gevonden sinds de uitvinding van dat ding dat er minstens 2 auto's per gezin zijn nu? Dat was ook niet binnen 5 jaar, heeft meer dan een halve eeuw geduurd toch? Hoelang heeft het uberhaupt geduurd eer een auto algemeen geaccepteerd werd dat bijna iedereen er wel 1 wilde.
Voor dit alternatief heb je dierlijke input nodig, namelijk cellen uit een dier en een kweekmedium, bijvoorbeeld foetaal kalfserum. Dit kweekvlees groeit niet op water hoor.