Een maaltijdservice waar ouderen maaltijden thuisbezorgd krijgen zorgen niet alleen voor gezonde voeding en voedselzekerheid, maar heeft ook een positief emotioneel aspect. Ouderen die aan huis gebonden zijn ervaren minder eenzaamheid wanneer ze gebruik maken van een maaltijdservice.

Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd is in Journals of Gerontology. Mensen die dagelijks een verse maaltijd wordt aangeboden, zeggen minder gevoelens van eenzaamheid te hebben dan mensen die wekelijks een doos met ingevroren maaltijden ontvangen of mensen die helemaal geen maaltijden krijgen.

Opvallend was de sociale isolatie van senioren. Van de 626 deelnemende senioren had 14% geen contactpersoon voor hulp, nam maar 25% deel aan groepsactiviteiten en zag 20% maar één of twee keer per maand familie of vrienden. Kali Thomas, van de Brown University School of Public Health in Providence hoopt dat dit beleidsmakers aan het denken zet: “In een tijd waarin steeds meer bezuinigd wordt in de zorg is dit bewijs van belang voor de besluitvorming over in welke diensten wel en niet wordt voorzien.”
Oxfordjournals - abcMore Than A Meal? A Randomized Control Trial Comparing the Effects of Home-Delivered Meals Programs on Participants? Feelings of Loneliness
Reageer
  • Deel
Druk af