Vanwege de strengere handhaving in de steden, verplaatsen drugslaboratoria zich van de steden naar het platteland. Vooral het Brabantse platteland is populair volgens Boerderij.

Met name XTC-productie zou plaatsvinden in oude stallen. Voormalige boeren met in onbruik geraakte stallen tuinen erin omdat ze vooruit betaald worden voor de huur. Per kilo eindproduct wordt 7 kilo liquide afval geproduceerd dat geloosd wordt op akkers of het oppervlakte water. In 2013 en 2014 steeg het aantal dumpingen sterk. In 2015 nam het af, maar lijkt het aantal gedumpte liters op het riool te zijn toegenomen.

Omdat de effecten van de lozingen in sloten onbekend zijn, raadt boerenkoepel ZLTO het op het land storten van slootmaaisel met sediment af. De boer zou het risico lopen aansprakelijk te worden gesteld. Het waterschap De Dommel vindt dat te ver gaan omdat er geen normen voor drugsresten in het oppervlaktewater bestaan.

Het opzetten van een XTC-laboratorium kost ca. €200.000. Het kan een dagproductie opleveren met een groothandelswaarde tussen de €21.000 en €60.000. Het saneren van een dumping kost een grondeigenaar gemiddeld circa € 20.000. In 2014 werden 200 dumpings geconstateerd. Dat aantal daalde tot 130 in 2015.
Boerderij - Drugsmaffia gaat de boer op
Reageer
  • Deel
Druk af